Anonimiseren met Quality Control
Laten we gelijk met de deur in huis vallen.
Correct anonimiseren is lastig, zeker wanneer…
- u correct en met oog voor regelgeving, niet gelijk een halve pagina zwart wilt maken;
- u niet tevreden bent met een mager resultaat en niet meer dan 1% foutpercentage accepteert;
- u denkt dat Artificial Intelligence (AI) of Natural Language Processing (NLP) alles automatisch oplossen.
Het gaat bij het anonimiseren om privacygevoelige gegevens.
Anonimiseren moet gewoon goed gebeuren.
Anonimiseren met Quality Control
Goed anonimiseren begint met een goede OCR
Het is heel eenvoudig:
Als de bron “vuil” is, kan er geen “schoon” en dus geen goed resultaat uit voortkomen.
Wat bedoelen we hiermee? Denk bijvoorbeeld aan het anonimiseren van documenten die niet recent zijn. Geen 21e eeuwse documenten, maar bouwarchieven of documenten uit het begin van de 20e eeuw – of nog ouder. Om een goed resultaat te krijgen, moeten de “bron-documenten” geoptimaliseerd worden. Een goed OCR-proces van een pagina wordt dan meteen een stuk ingewikkelder en lastiger.
Bij BnAS beschikken we daarom over specialistische postprocessing-software.
Onze ervaring heeft ons geleerd: je kunt een bladzijde nog zo goed analyseren, als de OCR niet goed is, dan analyseer je mét foutieve en ontbrekende letters en woorden.
Resultaten zullen daardoor minimaal zijn, met foutmarges van meer dan 5%. Ook Artificial Intelligence (AI), Natural Language Programming (NLP), of machine learning lossen dit probleem niet op.
De Wet open overheid
Een ander belangrijk aspect waarmee rekening moet worden gehouden, wanneer het gaat om correct anonimiseren, is het feit dat we te maken hebben met verschillende typen documenten, met daarachter verschillende regels ten aanzien van die documenten die geanonimeerd moeten worden.
De Wet Open Overheid leert de overheid open te zijn. Documentatie moet door de overheid aan haar burgers zowel gevraagd, als ongevraagd ter beschikking gesteld worden – maar de overheid mag anderzijds geen privegegevens openbaren.
Dit is voor overheden vaak een lastig dilemma. Deze verzoeken om “openbaarheid van bestuur” zijn dan ook zeer arbeidsintensief, behalve uiteraard wanneer bladzijden (onterecht) helemaal onleesbaar worden gemaakt…
Anonimiseren met Quality Control
In de TV-uitzending van 15 februari 2021 liet het programma Radar zien dat het hele document vanuit de overheid vaak zwart gelakt of volledig geanonimiseerd worden. Wellicht het resultaat van Artificial Intelligence, NLP, of een machine learning process…
De vraag stelt zich dan ook bij zulke documenten of daar überhaupt mensenogen ter controle overheen zijn gegaan. Is een dergelijk “zwartgelakt” document een bewust geaccepteerd eindresultaat? Als dat zo zou zijn, zouden overheden documenten bij wijze van spreken gewoon met een zwarte stift zwart kunnen kleuren. Onprofessioneel en onnrechtmatig anonimiseren zou in dat geval kinderlijk eenvoudig zijn.
De wetgeving leert ons echter anders en als professionals weten wij bij BnAS dat bij het anonimiseerproces 1-op-1 controle (Quality Control) een absolute noodzaak is. Juist bij de zogenaamde Wob-verzoeken.
Als BnAS laten wij dit doen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Computerwerk is voor hen een welkome afwisseling op al het lopende band werk en inpakwerk en daarnaast kunnen wij u als klant een uniek foutpercentage van slechts ongeveer 1% garanderen.
Een cijfer, waarmee je als ambtenaar verantwoordelijk voor het AVG-beleid, thuis durft te komen.
Anonimiseren met Quality Control – Wkpb-verzoeken
Naast de eerder genoemde Wob-verzoeken zijn er ook de zogeheten WKPB verzoeken, die verplicht zijn volgens het Kadaster.
WKPB-verzoeken vragen een speciale aanpak, want de locaties waar het in deze verzoeken om gaat mogen beslist niet geanonimiseerd worden met oog op de Wet open overheid. Adressen die niet in het verzoek voorkomen, maar die wel op dezelfde pagina staan, moeten daarbij juist wél “zwart gelakt” worden. Dit leidt tot een dillema”
Hoe weet een machine dat de “Rembrandtstraat 4” wel geanonimiseerd moet worden, maar de “van Goghlaan 4” niet?
Het antwoord: dat weet een machine niet. In ieder geval niet met zekerheid. Ook hier is daarom menselijke controle noodzakelijk.
Anonimiseren met Quality Control
Anonimiseren zoals het moet volgens de AVG
Als laatste bespreken we hier nog de “gewone” AVG anonimiseerklus. Die zijn eenvoudig, zou u wellicht denken, want dat zijn documenten, waar gegevens als naam en adres in staan…
Maar geen bedrijfsnaam? Dus wel bedrijfseigenaar meneer Jansen, maar geen Jansen BV? Of wel?
En hoe zit het met ambtenaren die een openbare functie hebben? Zijn dat tegelijk privepersonen? Nee, niet in de zin van de AVG-wetgeving. Maar laten we ze toch maar anonimiseren? Of niet?
Wij weten hoe het zit.
Wel adressen anonimiseren, maar geen bedrijfsadressen. Wel de mobiele nummers, maar geen algemene telefoonnummer. Wel persoonlijke emailadressen, maar geen bedrijfsadressen.
Maar wat als een bedrijf een eenmanszaak, op een thuisadres is?
En hoe zit het met handtekeningen en parafen? Moeten die wel of niet geanonimiseert worden volgens de AVG wetgeving?
En autokentekens, hoe zit het daarmee? Zijn deze nu wel of niet toegankelijk op zo’n manier dat je via dat kenteken een privepersoon kunt achterhalen?
Allemaal vragen waarop we bij BnAS het antwoord weten. U ziet dat ook het anonimiseren van een “eenvoudig’’ AVG-document meer met zich meebrengt dan u op het eerste gezicht zou denken.
Anonimiseren met Quality Control
Ook eenvoudige AVG documenten vereisen een 1-op-1 controle.
En dat maakt zowel onze software als service zo anders.
Anonimiseren met Quality Control
Bij BnAS onderscheiden we ons in kwaliteit en percentage.
Wij controleren iedere pagina te allen tijde 1-op-1.
BNAS is uw professionele anonimiseer- redigeerpartner:
- wij leveren altijd 1-op-1 controle
- wij leveren het unieke foutpercentage van slechts 1%
- we controleren uw documenten veilig (controle zonder internetconnectie)
- we werken met een supervisor die nacontroles uitvoert
- we gebruiken speciale software, die zelfs de kleinste fouten eruit haalt
- we werken constructief samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
Wilt u meer weten? Heeft u vragen over wat voor u de mogelijkheden zijn?
Neem gerust contact met ons op, wij staan voor u klaar.
Biqe network Anonymizing Service
Jannes Hoekman
+31 6 105 183 39
info@biqe.biz